13 липня 2013

Мережки


Мережка - одна з найцікавіших технік виконання. Вона досить відома у вишивках багатьох народів і нагадує мереживо. Існують різноманітні види мережок. Цікаві узори орнаментальних композицій утворюються "чисною мережкою". Нею оздоблюють чоловічі і жіночі сорочки,  серветки, скатертини і рушники.
Орнаментальні композиції можуть бути як геометричні, так і рослинно-геометричні. Формування узору здійснюється за рахунок контрасту ажурних отворів та білих настилів.
Мережки виконують здебільшого білим кольором, хоча в багатьох областях України вишивають світло-сірими, блакитними нитками. Мережка звичайно сполучається з різними швами: "занизуванням", "низиною", "набируванням", хрестиком, гладдю, що збагачує узор.
 
Мережки вишивають на висмикнутих в горизонтальному або вертикальному напрямі нитках: нитки полотна розрізають і витягують, а на полотні утворюються мережані стрічки.
При розрізанні і витягуванні тільки горизонтальних ниток (ниток утка), натяг вертикальних ниток (ниток основи) зменшується. Ці нитки з послабленим натягом групують різними способами, вишиваючи на них мережки.
При роботі над квадратним візерунком розрізають і витягують і горизонтальні і вертикальні нитки полотна.
Роботу завжди починають з нижнього правого кута полотна і рухаються вліво. Виключення становлять лише особливо обумовлені випадки.

Види мережок

Залежно від того, з яких компонентів складається мережка, і від її ширини, розрізняють наступні види мережок:
  • одностороння (однобічна), коли мережкою вишивають один бік смуги полотна з висмикнутими нитками, і  двостороння (двобічна), коли мережкою вишивають два боки смуги полотна з висмикнутими нитками
  • проста і  складна (складна мережка  містить в собі одну чи більше смуг полотна з невисмикнутими нитками)
  • вузька і широка (широка мережка має ширину 2 см і більше, її вишивають на пяльцях)

Матеріали і інструменти


Полотно. Для вишивання узорів мережкою використовують полотно з рівномірним переплетенням ниток основи і утка (льон, бововняне домоткане полотно, полотно зі змішаними складниками і т.д). Нитки цього полотна майже завжди мають однакову товщину, їх легко рахувати і висмикувати.
Приклади полотна закордонного виробництва:
Murano Lugana  підходить для вишивання скатертин і подушок, а також вишитих сорочок.
Bellana 20- м'яке полотно, голка буз зусиль проходить в проміжки між нитками, підходить для вишивання серветок, доріжок.
Для найпростіших початкових робіт краще обирати не дуже тонке полотно з рівною поверхнею.

Нитки: мережки вишивають нитками муліне, ірис, шовк. Найкраще вишивати муліне. Кожна нитка муліне складається з 6 тонких ниток. Для вишивання, залежно від товщини полотна і узору, беруть від 2-3 до 4 тонких ниток муліне.
Також можна вишивати нитками Perle закордонного виробництва - це рівні скручені бавовняні нитки.
Для вишивки гладдю (наприклад, качалочок) використовують нитки товщі, ніж нитки полотна. Саму ж мережку вишивають тонкими нитками. Товщина ниток залежить від кількості ниток полотна на 1 см2. Мерсеризовані нитки Perle мають розмір №№ 3,5,8 і 12. Щоб дізнатися рекомендовану товщину ниток для кожного виду полотна, можна звернутися до таблиці:
Для надання вишивці блиску і оригінальності, користуються металізованими нитками, бісером, стеклярусом.
Ще необхідними будуть гобеленова голка з тупим кінчиком і великим вушком, тоненька бісерна голка для вишивання бісером, маленькі гострі ножиці, якими легко буде обрізати нитки полотна, пяльця для вишивання широких мережок.

Підготовка полотна до вишивання мережок

Перед початком роботи необхідно вирівняти край полотна. Для цього висмикують першу цілу нитку з краю полотна і по її сліду полотно обрізають.
Перед тим, як розрізати і висмикнути нитки для майбутньої мережки, їх необхідно по боках закріпити (зробити "закріпки"). Існує 2 методи кріплення ниток полотна:
  1. качалочками (атласною гладдю);
  2. розрізанням і відновленням ниток полотна.
Закріплення ниток полотна качалочками. По обидва боки майбутньої мережки вишивають качалочки. По боках від качалочок розрізають нитки і висмикують їх по одній, намагаючись не пошкодити полотно. Щоб обрізані кінці ниток гарно заховати, під качалочки вводять голку і відсувають стібки в той бік, з якого були обрізані нитки.

Розрізання і відновлення ниток полотна. По середині майбутньої мережки розрізають 2 нитки полотна. Кінчиком голки обережно витягують одну з розрізаних ниток, рухаються в бік краю вишивки. Нитку витягують на 2,5 см дальше від краю майбутньої мережки, а кінчик виводять на виворіт. Далі витягують другу нитку. Дійшовши  до краю майбутньої мережки, вдягають її в голку. Ведуть голку через отвір, залишений першою ниткою, а далі по шляху видалення першої нитки, зберігаючи порядок переплетення.


Закріплення робочої нитки

Для закріплення нитки вузлики не використовують. Існує кілька варіантів правильного закріплення робочої нитки:
  1. Відступають від краю мережки 2 нитки і вишивають декілька стібків швом "поперед голкою". Цей шов виконують зліва на право в напрямку до того місця, де буде починатися мережка. Далі вишивають один невеликий вертикальний стібок через край і починають вишивати саму мережку. Кінець нитки в полотні зашивають мережкою.  
  2.  
     
     
  3. Закріплюють робочу нитку стібками за кілька ниток тканини, залишивши "хвостик" з лиця або на вивороті. По закінченні роботи цей хвостик витягують, заправляють в голку і заховують кількома стібками в готовій вишивці.
  4. За допомогою петельки. Цим варіантом дуже зручно користуватися, якщо вишивку виконують парною кількістю ниток: складають нитку вдвоє, заправляють у вушко голки. Виводять голку з ниткою з вивороту на лицевий бік, залишивши з вивороту невелику петельку. Виконують перший стібок вводячи голку з лиця на виворіт (рис.1), і пропускають голку через петельку (рис.2). Нитку затягують (рис.3)
  5. Голку вводять між нитками майбутньої мережки і вколюють її в тканину, відступивши від краю на дві-три нитки. Потім набирають на голку необхідну кількість вільних ниток прорідженої смужки тканини, робочу нитку вкладають петлею в напрямку проти руху стрілки годинника, і затягують петлю, притримуючи лівою рукою вільний кінчик нитки. Для міцності на цьому місці роблять другу петлю, а зайвий кінчик обрізають. Наступним стібком вводять голку в тканину з вивороту над стягнутими нитками тканини й виводять на лицьовий бік. Утворюється перший прутик  мережки.
 
Закріплення робочої нитки в кінці і в середині роботи. Якщо нитка закінчилася, її закріплюють тут же, з виворотнього боку, пропустивши під косими стібками вже вишитої мережки.





9 коментарів:

  1. Спасибо, очень важная информация! Хочу вышить рушник, ищу возможности обработки края!

    ВідповістиВидалити
  2. Таню, дякую за інформацію щодо мережкових швів! Надзвичайно подобається Ваш великодній рушничок - мережка там неймовірної краси. А ще сподобалось фото кольорової вишивки, що Ви використовуєте для оформлення блогу. Шкода, що схем вишивки цією технікою в інтернеті дуже мало...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Зате дуже багато таких схем є в книжках, їх можна придбати, а деякі є і в інтернеті)

      Видалити
  3. Полезная статья - спасибо! Татьяна, приходите за наградой - http://tusik-a.blogspot.ru/2013/11/blog-post_30.html

    ВідповістиВидалити
  4. Скажіть будь ласка як називається мережка на початку вашої статті. Ну дуже гарна!

    ВідповістиВидалити
  5. Дуже гарна мережка на початку статті)) підскажіть, будь ласка, яка ширина такої мережки

    ВідповістиВидалити