27 лютого 2013

Прості декоративні шви. Частина 1

  Види швів
         
         Шви поділяються на основні і додаткові.
        
         Основні в свою чергу діляться на декоративні і лічильні.
         В декоративних (вільних) швах стібки вишивають по намальованому контуру орнаменту. Ними вишивають рослинні орнаменти. Це двостороння гладь, полтавська гладь, художня гладь, рушникові шви. Також сюди належать прості декоративні шви: позадголку, попередголку, стебловий шов, ланцюжок (тамбурний шов), а також шов качалочки, яким виконують і геометричні та рослинно-геометричні орнаменти. 

          Лічильними називаються такі види швів, для виконання яких необхідно порахувати нитки полотна. Це пряма і коса гладь, занизування, набирування, низинка, хрестик, зерновий вивід, виколювання, вирізування, різноманітні види мережок та ін. Лічильними швами  виконують геометричні або рослинно-геометричні орнаменти.

          Різноманіття орнаментів досягається поєднанням декількох видів швів в одному узорі.
     
          Додаткові шви – це краєві шви (ними оформлюють краї серветок, рушників), з’єднувальні шви (змережування, яким можна з’єднати окремі деталі блузок, суконь, спідниць та ін.), зубцювання (шви, якими оформлюють краї манжетів, рукавів, комірців в виробах), пухлики.

ПРОСТІ ДЕКОРАТИВНІ ШВИ 






  1. Попередголку
 Це один з основних вишивальних швів.

 Поширення.
Шов відомий по всій Україні.
  
Інші назви:

Вперед голку, наміточний стібок, затяганка. 

 

Виконання:
Стібки вишивають  справа наліво горизонтально  в одному ряді. Там, де на лицьовому боці стібки, на виворотному – проміжки, і навпаки. Стібки і проміжки можуть бути різної довжини.
 
     
Шов можна виконувати на тканині без полотняного преплетення. В такому випадку робиться відмітка лінії шва.




Шов можна виконувати на тканині без полотняного преплетення. В такому випадку робиться відмітка лінії шва.

  Застосування.
Шов попередголку використовують як основу для других швів. Залежно від кількості пропущених і набраних на голку ниток полотна утворюють такі шви: заволікання, занизування, низину, затягання та ін.

Якщо хочуть зібрати полотно у збирки, то кладуть стібки і проміжки однакової довжини.

Швом «поперед голку також вишивають розвід (обвідку, контур), тобто обводять контури рисунка на полотні, площу якого потім зашивають переважно гладдю або рушниковими швами. Тому він належить до самостійних орнаментальних контурних швів.

Також цей шов виконують при рубцюванні як з'єднувальний шов та заповнення тла середини і покрайниць в окремих виробах. 

    1.1. Обвитий шов попередголку
    Виконують шов попередголку. Потім тупою голкою з контрастною ниткою проводять під кожним стібком зверху вниз, починаючи від т.1, не проколюючи тканину. Доводять нитку до краю і закріплюють її в центрі над останнім стібком.
        
  1.2. Мережаний шов попередголку
          Інші назви:
         "шнурочок".
        
 Виконання:
 Виконують шов попередголку. Потім тупою голкою з контрастною ниткою проводять під кожним стібком зверху вниз, а потім знизу вверх, не проколюючи тканину, починаючи з т.1. повторюють ці рухи до кінця ряду. Закріплюють нитку в центрі зверху або знизу під останнім стібком. 


1.3. Переплетений шов попередголку

Виконують дві або три лінії шва попередголку, причому стібки кожної лінії повинні обов’язково розміщуватися один під одним. Потім тупою голкою з контрастною ниткою проводять вертикально через кожен стовпчик по черзі.

Для того, щоб надати узору більшого різноманіття, відстань між стібками в кожній паралельній лінії обвитого, мережаного чи переплетеного шва може бути різною.
Застосування. Ці три шви використовують для вишивання прямих і ввігнутих ліній, як стягуючу нитку в вишивці, як основу для інших вишивок. 




 
 
 


 


Немає коментарів:

Дописати коментар