20 лютого 2013

Мережка гречка

 
 
       Інша назва: гречечка.
     Гречка дуже поширена у народних вишивках. Її використовують як обвідку, маскують нею рубці виробів.
 
      Мережка "гречка" складається з трьох рядків: 1-й вишивають одинарним прутиком знизу, 2-й – гречкою, 3-й – одинарним прутиком зверху. Послідовність виконання така ж сама, як у мережці стовпчик
      Спочатку вишивають закріпки (качалочки) на всю висоту мережки. Знизу від качалочок відступають 2 нитки полотна, підрізають і висмикують 3 нитки полотна – це буде 1-й ряд. Вишивають в цьому ряді знизу одинарний прутик на 3-ох нитках полотна (рис.1).
      Потім залишають 3 нитки полотна (такі залишені нитки називають "чисницею"), а наступні 5-6 ниток полотна підрізають і висмикують– це буде 2-й ряд. (рис.2)
      На залишених трьох нитках, біля правої качалочки закріплюють робочу нитку і  в першому ряді зверху вишивають 2 прутики, далі голку з ниткою виводять по діагоналі у другий ряд (рис.3) і виконують 3-4 настили на двох вишитих прутиках (як при вишиванні мережки "стовпчики"). Вишивають настили до середини другого ряду.
      Виконавши останній настил, вколюють голку зверху від настилу і виводять по вертикалі вниз за першим настилом (рис.4). Далі вколюють голку навпроти робочої нитки в першому ряді і виводять по діагоналі в другому ряді (рис.5). Потім  вишивають третій прутик першого ряду і виводять голку по діагоналі в другий ряд (рис.6 і 7).
      В другому ряді один раз обвивають ниткою третій прутик (рис.8).
      Далі вишивають все спочатку, чергуючи між собою настили на двох прутиках і один прутик, обвитий робочою ниткою (рис.9).
      Коли нижню половину другого ряду вишито, роботу повертають на 180 градусів, залишають 3 нитки полотна, а наступні 3 нитки полотна підрізають і висмикують– це буде 3-й ряд.
      Рухаючись справа на ліво, вишивають другу частину другого ряду. Починають вишивати, як і першу частину, з настилів, чергуючи їх з обвитим прутиком.
       Закінчують мережку, вишиваючи зверху в третьому ряді одинарний прутик. 

      Інший варіант виконання "гречки" пропонує Г.К. Цибульова і Г.Ф. Гаврилова у книжці "Ручне вишивання". Така мережка виглядає охайніше, хоча спосіб її виконання є більш трудомістким.
      Так, як і в першому способі, спочатку вишивають закріпки (качалочки) на всю висоту мережки. Знизу від качалочок відступають 2 нитки полотна, підрізають і висмикують 3 нитки полотна – це буде 1-й ряд.    Потім залишають 3 нитки полотна, а наступні 5-6 ниток полотна підрізають і висмикують– це буде 2-й ряд, залишають 3 нитки полотна, наступні 3 нитки полотна підрізають і висмикують– це буде 3-й ряд.
      У першому ряді знизу вишивають одинарний прутик на 3-ох нитках полотна, повертають роботу на 180 градусів і в третьому ряді зверху вишивають одинарний прутик на 3-ох нитках полотна. Це є "основа". Далі вишивають саму "гречку".
 
      Закріплюють нитку з вивороту біля правої закріпки. В третьому ряді вишивають три прутинки по низу, вколюють голку між другим і третім прутиком і виводять в другому ряді (рис.13-15). Далі виконують 3 або 4 настили на двох вишитих прутиках до середини другого ряду (як при вишиванні мережки "стовпчики"). Але настилають їх зверху вниз (рис.16-17). Вкінці голку вколюють між цими двома прутинками і першу прутинку обкручують 4 рази до самого низу (рис.18-21). Утворився півстовпчик з однією напівобкрученою прутинкою (рис.21).
      Далі в першому ряді вишивають три прутинки по верху (рис.22), вколюють голку між другим і третім прутиком і виводять в другому ряді (рис.23). Виконують 3 або 4 настили на другому і третьому вишитому прутику до середини другого ряду. Настилають їх знизу вверх (рис.24-17). Обкручують третю прутинку 4 рази від середини до самого верху(рис.). Перший елемент мережки "гречка" готовий. Далі вишивають все спочатку.  
 
 
Зауваження від мене: тут мережка "гречка"
Зауваження від мене: тут мережка "гречка"
Зауваження від мене: тут мережка "гречка"
Зауваження від мене: тут мережка "гречка"
 
Зауваження від мене: тут мережка "гречка"


 
Джерело:
1. В.Л. Левчук "Червоними і чорними нитками".
2. Л.М. Сорокина «Учись вышивать» Альбом.
3. Г.К. Цибульова, Г.Ф. Гаврилова "Ручне вишивання".



5 коментарів:

  1. Дякую! Гарний МК - все детально пояснено і якісні фото.
    Найкращі побажання,
    Ольга

    ВідповістиВидалити
  2. І від мене подяка! Величезна! Якраз вчусь мережити...

    ВідповістиВидалити
  3. Таню, я вірно зрозуміла, що мережку гречку інколи в деяких джерелах називають "вівсянкою"? Подані малюнки тому підтвердження.
    Спробувала знайти тому доказ, Гугл демонструє, що вівсянка - то або звичайна "гречка", або та гречка, що у книзі (Цибульова, Гаврилова), або дає таке: http://image.slidesharecdn.com/random-140131132925-phpapp02/95/-18-638.jpg?cb=1422627415.
    Де правда, не підкажеш (я вчуся)?

    ВідповістиВидалити
  4. Наскільки я розумію, гречка і вівсяночка - це різні речі. Вівсяночка виглядає так, як ви подаєте в посиланні. Успіхів у навчанні)))

    ВідповістиВидалити