21 лютого 2013

Мережка стовпчики, подвійні стовпчики



      Мережку стовпчики використовують при оздобленні одягу та різноманітних декоративних виробів.   Вона (як і гречка, вівсяночка, лучка, черв'ячок) найчастіше є обмежуючою лінією з обох боків  в орнаменті, додатковим елементом в складних мережках. Вишивають білими нитками на білому полотні, або нитками в тон до полотна, деколи червоними нитками, нитками на тон світлішими або темнішими від полотна.
      На основі стовпчика вишивають майже всі складні мережки.
 
      Мережка стовпчики складається з трьох рядків: 1-й вишивають одинарним прутиком, 2-й – стовпчиком, 3-й – подвійним прутиком.
      Спочатку вишивають закріпки (качалочки) на всю висоту мережки.
      Знизу від качалочок відступають 2 нитки полотна, підрізають і висмикують 3 нитки полотна – це буде 1-й ряд. Вишивають в цьому ряді знизу одинарний прутик (зазвичай в прутик захоплюють стільки ниток полотна, скільки висмикнули для першого рядка, тобто 3 нитки, може бути й 4.).
      Виконавши його, залишають 3 нитки полотна, а наступні 5 ниток полотна підрізають і висмикують– це буде 2-й ряд.
      На залишених трьох нитках, біля правої качалочки закріплюють робочу нитку і вишивають 2 прутики на 3-4-ох нитках полотна, далі голку з ниткою виводять по діагоналі у другий ряд.
      Виконують стовпчик: вколюють голку між качалочкою і першим прутиком і виводять за першим прутиком. Робочу нитку протягують - утвориться настил на два прутики. Робоча нитка завжди повинна залишатися знизу від настилу.
      Потім голку вколюють зверху від настилу і виводять справа на ліво за другим прутиком. Таким чином утвориться невеликий діагональний стібок зверху від настилу, який прикріпляє стібок настилу. Наступний настил роблять, як і попередній. 
       Залежно від цупкості полотна і товщини вишивальної нитки вишивають стільки настилів, щоб останній щільно притулявся до ниток полотна і утворений стовпчик був цупким (приблизно 5-6 настилів).
      Виконавши останній настил стовпчика, вколюють голку зверху від настилу і виводять по вертикалі вниз за першим настилом. Перший стовпчик виконано.
       Щоб перейти до наступного стовпчика, вколюють голку навпроти робочої нитки в першому ряді і виводять по діагоналі в другому ряді. Другий і всі наступні стовпчики мережки вишивають таким чином, як і перший стовпчик.  Увага! Слідкувати, щоб кількість настилів вздовж всієї мережки була однаковою. 
      Виконавши всі стовпчики в ряді, залишають 3 нитки полотна, підрізають та висмикують наступні 3 нитки полотна – це 3-й ряд. В цьому ряді зверху і знизу виконують одинарний прутик.
 
 
    
      Мережку "стовпчик" можна виконувати і на трьох і на чотирьох "прутиках", а можна також і чергувати їх між собою:







 Мережка подвійні стовпчики

   
Така мережка, як і попередня, - неширока, тому в узорах вона часто буває обмежуючою лінією.
Вона складається з трьох рядків: 1-й вишивають одинарним прутиком, 2-й – подвійним стовпчиком, 3-й – одинарним прутиком.
Спочатку висмикують нитки і вишавють перший ряд одинарним прутиком, як і для мережки "стовпчики". Другий ряд складається з стовпчиків, які виконуються, як і в попередній мережці, настилами, але тільки до середини ряду - це по 3-4 настили.
Далі роботу повертають на 180 градусів так, щоб вишиті стовпчики опинилися зверху. Залишають 3 нитки полотна і підрізають 3 нитки полотна для 3-го ряду. У другому ряді дошивають стовпчики справо на ліво: перший стовпчик вишивають, захопивши качалочку і перший прутик. Наступні стовпчики вишивають так, щоб вони роздвоювали вже вишиті стовпчики. 
3-й ряд вишивають одинарним прутиком.



Зразки вишивки:

Київщина, хрестик, мережка "стовпчики"
Рубцювання з допомогою мережки "стовпчик"
Джерела:
1. В.Л. Левчук "Червоними і чорними нитками".
2. Л.М. Сорокина «Учись вышивать» Альбом.
3. Г.К. Цибульова, Г.Ф. Гаврилова "Ручне вишивання".






 

8 коментарів:

  1. Дякую! Захомячила до себе в майстер-класи :)))

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую!Дуже цікаво! А що то за тканина бежевого кольору?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це льон. Правда він трохи нерівномірний, та для мережок підходить.

      Видалити
  3. Дякую за майстер-клас! Я тільки починаю вчитися техніки мережки, а вже зіштовхнулася з проблемою - навіть шов качаловка виходить якийсь "кучерявий", використовувала нитки ДМС, дивлюся а у Вас нитка іншої структури. Підкажіть мені будь-ласка як називається Ваша нитка і чи можна нею оздоблювати виріз і робити мережку чоловічої сорочки, тканина-домоткане полотно екстра. Дуже Дякую !

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тут звичайний "Ірис", але я вишиваю таки ДМС в 2 чи 3-4 нитки залежно від структури полотна. Качалочки будуть рівніші, якщо трохи натренувати руку) Ідачі.

      Видалити