01 вересня 2018

Серветки "Бойківські"



Серветка  «Бойківська»
Розміри: 60 х 29 см
Матеріали: тканина «панама» українського виробництва, яка була популярною в 90-х роках ХХ ст.,
бавовняні нитки муліне DMC.

Використані техніки:

Хрестик, мережка «латана» (плетенням), рубцювання одинарним прутиком.


 


 
Доріжка  «Бойківська»

Розміри: 72 х 27 см

Матеріали: тканина «панама» українського виробництва, яка була популярною в 90-х роках ХХ ст., бавовняні нитки муліне DMC.

Використані техніки:

Хрестик, мережка «латана» (плетенням), рубцювання одинарним прутиком.


 
 
 

   Вишивку я оздобила мережкою, якою вишивали ще наприкінці ХІХ ст. на Галичині. Про це свідчить рушник з Галичини, який зберігається в МУНДМ. Ось сторінка з книги "Історія української вишивки" /Т . Кара-Васильєва. - К.: Мистецтво, 2008:

 



    Взір для обох вишивок я взяла з рушника моєї баби, Катерини Смольської, яка народилася в 1918 р. в селі Тужилів Калуського району Івано-Франківської області, але все життя прожила  в селі Підгірки Калуського району Івано-Франківської області. Це регіон Східної Бойківщини.


Катерина Смольська 1918р.н., яка жила в селі Підгірки Калуського району Івано-Франківської обл.
село Підгірки Калуського району Івано-Франківської обл. Східна Бойківщина. На світлині мій тато (найменший праворуч), Смольський Тарас 1957р.н. з рідними сестрами і братом
Цей рушник вишитий на бавовняному тоненькому полотні бавовняними нитками муліне, можливо, Кіровського виробництва, бо дещо вилиняли. Знизу оздоблений мережкою «розділений прутик» і торочками. Рушник вишито приблизно в 50-60-х роках ХХ ст.

Зараз він зберігається у мене.
 




 
Львів 2016. Тетяна Смольська







2 коментарі:

  1. Це прекрасно, коли народні традиції та вміння передаються з покоління в покоління, створюються такі красиві сучасні речі.

    ВідповістиВидалити