11 квітня 2013

Вузликові шви


Французькі вузлики

Інші назви:
   "Французький шов".

   Французькі вузлики надають вишивці особливої рельєфності і виразності.
   Використовуються для виконання окремих елементів вишивки (квітки чи її серединки, виноградинки, грона винограду), або центральної частини різноманітних узорів. Вони можуть бути поодинокими, або в оточенні інших вузликів (наприклад, середина квітки).
Для більш органічного ефекту вузлики можна вишивати з хвостиками.


Виконання:
Вивести гостру вишивальну голку з ниткою на  лицевий бік полотна і, міцно притримуючи нитку великим пальцем лівої руки в натязі, 1-3 рази навити нитку на голку. Навив можна робити в будь-якому напрямі.
Притримуючи нитку, на половину вколоти голку в полотно поряд з точкою її виходу (відступивши 1-2 нитки полотна, тоді вузлик не зможе «втекти» на виворіт). Щільно затягнути навиту нитку навколо голки і зсунути її до полотна.
Вивести голку з ниткою на вивороті. Підтягувати нитку доти, поки не утвориться тугий вузол, який буде більш чи менш об’ємним (залежно від того, скільки разів обвито нитку). Закріпити нитку з вивороту.
Традиційно вузлики виконують лише з одним навивом, та сьогодні їх часто виконують і з 2-3 навивами, але не більше.
Щоб зробити вузлик більшим за розміром, слід скористатися більш товстими нитками, але ніколи не закручувати нитку навколо голки більше 2-3 разів. 
Щоб зробити французький вузлик з хвостиком, слід виконати кроки, описані вище, але виводити голку на виворіт в т. 2, яка знаходиться на деякій відстані від т.1 (дивись рисунок). Вузлик утвориться в т.2.
 
Деколи вузлики можна замінити бісеринками. Бісер легко і просто кріпиться на полотні, а його використання надасть вишивці рельєфної фактурності.


Далі буде...

Немає коментарів:

Дописати коментар