03 липня 2013

Декоративні шви у вишивці ХАРДАНГЕР

Шов гладдю


Швом гладдю вишивають геометричні узори. Нитки використовують такі ж, як і для вишивання квадратних блоків. Ось найбільш поширені мотиви:
 
- восьмикінечна зірка: спочатку визначають центр зірки і позначають умовно його на полотні. Починають вишивати з середини, відступивши від центру 2 нитки по діагоналі. Всі кінчики ниток ховають з вивороту під стібками.
 

 
 Кожен промінь вишивають з центу зірки, роблячи всі переходи на вивороті.
Інший варіант зірки:
 
 

 - тюльпан (кораблик) - вишивають, як і зірку, але додатково ще вишивають стібками вигин. Спочатку вишивають одну половину тюльпана, починаючи від середини і до кінчиків, переходять ниткою з вивороту під стібками і вишивають  другу половину, починаючи знову від середини і до кінчиків. Голку вводять в ті ж отвори, що й при вишиванні першої половини.
 


- а також ромб, квадрат і інші:


 
- бордюр з трикутників - спочатку вишивають групу стібків гладдю в одному напрямі, наступний ряд вишивають в протилежному напрямку. Виступаючу частину кожного трикутника розміщують в центрі проміжку між трикутниками попереднього ряду.  
 
 

- виколювання, ("зірочки"):



Голку з ниткою завжди вколюють у центр елемента, а не навпаки. Вишивають стібки один за одним за або проти годинникової стрілки. Вишивальну нитку притягують, притримуючи великим пальцем лівої руки, щоб у центрі утворилась якнайбільша дірка.
В Україні цей шов називається "солов'їне вічко".
 

  такі елементи можуть бути різної форми: квадратними ("алжирське око"), ромбічними ("діамантове око", в Україні - "товмацька зірка"), круглими ("кругле око") і т.д.
 

Коли виконують окремі зірочки, то шиють всю фігурку зразу, а коли їх розміщують прямою або зигзагоподібною ламаною лінією, то спочатку вишивають одну сторону, а дійшовши до кінця лінії, виконують другу сторону зірочок. За таким способом зірочки з лицевого і виворітного боків виходять однакові, в них немає перекосів попід нитками і не пропускаються настилки.
  
 
 - зірочка "мадейра" - вишивають тонкою ниткою в центрі маленького квадрата, навколо якого вишиті блоки з стібків гладдю.
 
 
 

Шов "позад голкою"

 
 Використовується на невеликих ділянках лінійної вишивки по прямій, особливо ефектино він вилядає там, де є чітко виражена структура полотна. Вишивають через 2 або 4 нитки полотна.
 
 

Шов Гольбейна

 
Таку назву шов отримав від імені знаменитого художника Ханса Гольбейна, який працював в ХVI ст. при дворі Генріха VIII. Одяг на намальованих ним портретах був оздоблений вишивкою, виконаною цим швом.
 Його ще називають подвійний шов "вперед голкою", а в Україні такий шов називається "двобічна стебнівка" або подвійний шов попередголку, подвійний наміточний стібок.
 
Кожну лінію шва виконують в два прийоми. Спочатку рухаються в одному напрямку: вишивають лише половину шва через один стібок швом "поперед голкою". Всі стібки і відстані між ними мають бути однакової довжини (на 2 чи 4нитки полотна). Потім повертають назад тими самими слідами, вишивають ще один ряд стібків заповнюючи пропущені місця  між вже вишитими стібками.
 
Виходить шов однаковий з обидвох сторін полотна, тому вишивка виглядає дуже охайно. Він рівний і підходить для довгих ділянок лінійної вишивки.
 
 

Подвійний шов "позад голкою"

 
Цей шов виконують по прямій або по косій нитці полотна. Якщо поверх цього шва будуть прокладати горизонтальні стібки гладдю, то його вишивають тонкими нитками на лляному полотні з нещільним переплетенням. А для створення чітких, рельєфних ліній вишивають більш товстими нитками.
 
- подвійний кутовий шов "позад голкою" (кутовий шов мережкою) В Україні цей шов називається курячий брід. Його можна вишивати в обидвох напрямках.
Вишивають діагональний стібок через 2 нитки полотна і виводять голку на одну з сторін через 2 нитки полотна. Далі вишивають другий діагональний стібок і виводять голку в вершині першого стібка. Продовжують вишивати по діагоналі, чередуючи ряди, щоб отримати дві паралельні лінії стібків. Дійшовши до кута, вводять голку в точку попереднього стібка і вишивають стібок під прямим кутом.
 
 

 Коли шов вишито, з його внутрішньої чи зовнішньої сторони можна вишити ще один ряд подвійного шва "позад голкою". Вийде 3 ряди косих стібків, причому середній ряд буде подвійним.
 
 


 
- подвійний прямий шов "позадголкою" вишивають, рухаючись зліва направо.
 
 
 



7 коментарів: