11 червня 2013

Кручені шви

    Спочатку напишу малесеньку передмову. Навчитись вишивати із книжок, на перший погляд, дуже просто. Але чим більше книжок читаєш, тим важчий процес навчання. Наприклад, один  і той же шов можна виконувати різними методами. Та важкість не в тому. А в тому, що в книжках, як виявилось, є механічні помилки. Якщо не в тексті, то в графічних зображеннях техніки виконання. Тільки тепер я почала розуміти, чому дехто каже, що по книжці важко навчитись вишивати :-). На щастя, ці помилки є не частими, і на нашому шляху немає нездоланних перешкод. Якщо я щось намудрувала, то прошу мене виправляти.
   Отже, гайда вперед!

  1. Кручений шов "позад голки"




Назви:
Кручений шов "позаголковий", кручений шов "позаігловий".
  
         Техніки виконання і кольорова гамма:
        На Гуцульщині цей шов виконують двома техніками. Спочатку однією технікою посередині  вишивають центр (це хрестик, або  ж кучерявий шов). А вже потім другою  технікою (це "позаголковий шов") навколо обводять центральну частину, відраховуючи відповідно нитки полотна. Стібки настеляють круговим способом (по колу) за годинниковою стрілкою або ж проти годинникової стрілки.
          Вишивають одним кольором (червоним або чорним) чи двома (синій з бордовим або червоний з зеленим).
          Кружечки розміщують в шаховому порядку (загальний вигляд - скісні двоколірні смужки), або ж прямою лінією, по діагоналі, трикутниками, ромбами тощо, вибудовуючи при цьому найрізноманітніші візерунки.
 
Поширення:
Шов характерний для "писаних" сорочок села Вербівець Косівського району Івано-Франківської області, рукави яких густо зашиті від уставки аж до манжета.
Також шов побутує в околиці міст Заліщики та Чортків, де у центрі кружельця вишивають півхрестик. Тут його поєднують зі швами "півхрестик", "плетінка", "цирка", "гладь".
 

          Від себе додам: хоча шов і носить назву "кручений шов "позад голки", але з фотографій буде видно, що хрестик обшивають не швом "позад голки", а "стебловим швом", і чому він в цьому випадку називається "позад голки" - це для мене загадка.... Хіба що з вивороту виходить шов "позадголку" :-)


          Виконання:

        Я намалювала графічний малюнок, на якому показано хід голки (місця, де потрібно вколювати голку і як вона буде проходити на виворотньому боці полотна).

        Закріплюють робочу нитку з вивороту, а з лицевого боку вишивають косий хрестик.
       Далі вишивають за годинниковою стрілкою. Голку з робочою ниткою виводять у лівому верхньому ріжку хрестика. Від місця виколу вправо відраховують 2 вертикальні нитки. Вколюють голку (це буде у правому верхньому ріжку хрестика). Повертають знов вліво, набирають на голку пропущені дві нитки і виводять голку на лицевий бік на місці першого виколу (фото 3). ПРИ ЦЬОМУ СЛІДКУЮТЬ, ЩОБ РОБОЧА НИТКА ВЕСЬ ЧАС ЙШЛА З ЛІВОГО БОКУ ВІД ГОЛКИ. Отже,  перший стібок шва "позадголкою" вишито.
       Далі ведуть голку з робочою ниткою вниз і вправо (заокруглюють) через 4 нитки (дві - покритих стібком, дві - непокритих), вколюють голку (це буде у правому нижньому ріжку хрестика), повертають вверх, набирають на голку 2 нитки і виводять голку у нижньому ріжку першого стібка (фото 4).
      Знову ведуть голку з робочою ниткою по колу і вколюють через 4 нитки (це буде у нижньому лівому ріжку хрестика фото 5).
      Останній стібок настеляють через чотири нитки, вколюють голку (це буде у лівому верхньому ріжку хрестика), повертають голку вниз, набирають на неї дві непокриті стібком нитки, виводять на лицевий бік у лівому нижньому ріжку хрестика.


 
  
        На цьому етапі вишито перше коло стібків "позадголки". З лицевого боку (фото 7) утворився основний композиційний елемент "ягідка" або "кружечок", який складається із хрестика косого, обплетеного довкола стібками, що наполовину перетинають один одного. Величину основного елемента можна збільшити за рахунок настилу по колу наступних рядів стібків.
        Щоб вишити наступне коло стібків "позадголку", виводять голку на лицевий бік на 2 нитки полотна вбік від останнього стібка як показано на фото7. Далі вишивають аналогічно згідно фото 7-16
 
  

Лицева і виворітна сторона.
      У своїй книжці "Мистецтво української вишивки" Олена Кулинич-Стахурська пропонує вишивати проти годинникової стрілки і з трошки іншим кроком між колами. Хочу сказати, що так вишивати легше, оскільки нитка сама лягає зліва від голки і не потрібно її весь час притримувати, як в першому варіанті.

 
Шов "позад голку" я починала вишивати зверху:
 
 
 
 
 
 

2. Кручений шов "ланцюжком"

 
 
 
 

         Техніки виконання і кольорова гамма:

         Технологія виконання крученого шва "ланцюжком" ідентична технології крученого шва "позад голки". Відмінність полягає у тому, що стібки настеляються технікою "ланцюжок", а хрестик в центрі не виконується.       

         На Гуцульщині цей шов, як і кручений шов "позад голкою" виконують також двома техніками. Спочатку посередині  вишивають центр (наприклад, кучерявий шов). А вже потім "ланцюжковим швом" навколо обводять центральну частину, відраховуючи відповідно нитки полотна. Стібки настеляють круговим способом (по колу) за годинниковою стрілкою.

         Шов дає рельєфні горбочки, які густо вкривають усю площину рукава і розміщені в шаховому порядку в двоколірному вираженні - переважно бордово-синьому або вишнево-зеленому.

 

Поширення:

Побутує на Поділлі, поблизу міста Заліщики, та на Гуцульщині, в селі Вербівець, що біля Косова.

На сорочках села Вербівець кручений шов поєднували з елементом кучерявого шва, вишиваючи його у центрі. На Поділлі та Покутті його поєднують з іншими швами у сорочках, вишитих біллю. 

 
        Виконання:
        На малюнку1 показано хід стібків "ланцюжок".  
        Спочатку вишивають серединку. Робочу нитку закріплюють з виворітного боку на місці початку шва. Виводять голку з робочою ниткою на лицьовий бік. Вколюють голку в те саме місце, спрямовують голку по діагоналі вверх і вліво, виколюють на лицевому боці, щоб вістря голки було добре видно (фото2). Обводять вістря голки робочою ниткою справа на ліво (фото3). Виводять голку з лиця - утворилась петелька із виведеною робочою ниткою між центром петельки та верхньою частиною її обвідки.
       Потім таким же способом накладають ще два стібки за годинниковою стрілкою (фото4-6). Утворилась серединка.
      Далі обшивають серединку (фото 7-10). Після настилу останньої петельки голку виколюють за обвідкою верхньої сусідньої петельки, роблять останню петлю і виколюють голку на виворіт (фото11-12).
  
 
 
   Або ж настил стібків можна продовжити по другому, третьому кругу, залежно від бажаної величини елемента (кружечка). Знову повертають по діагоналі вверх і вліво, починаючи наступне коло:
  Я настеляла кожне коло стібків через 2 нитки полотна. Можна настеляти кола з кроком в одну нитку полотна, тоді стібки в кружечку будуть щільніше розміщуватись.

Лицева і виворітна сторона.

  
     У "Мистецтво української вишивки" Олена Кулинич-Стахурська пропонує трохи інший хід стібків:    
 
       Спочатку по середині на двох нитках основи та піткання вишивають кучерявий шов Гуцульщини (фото1). Виколюють голку на 1 нитку нижче кучерявого шва (фото2)  і вишивають перший стібок петельного шва (фото3-4). Повертають на 90 градусів і вишивають ще один стібок петельного шва. Вишивають 4 таких стібки навколо кучерявого шва Гуцульщини (фото5-9). Далі довкола "ягідки" вишивають 8 петельних стібків (фото10-15) і виводять голку з ниткою на виворіт (фото16)

 




 
 
 
 

 
      Ось фотографії з книги "Мистецтво української вишивки" Олена Кулинич-Стахурської :
 
 

 

Джерела:

 

1. К.Р. Сусак, Н.А. Стеф'юк "Українське народне вишивання"
2. Олена Кулинич-Стахурська "Мистецтво української вишивки"

 
 І ще трошки фотографій:

Сорочка рукав'єнка села Вербівці (Світлини Мавки Лісової https://plus.google.com/photos/115068169732517408090/albums/5784333598274965537):


Світлина Галини Гафійчук ( https://www.facebook.com/photo.php?fbid=182145101925093&set=a.170246349781635.40778.100003888128283&type=3&theater ):


  З книги К.Р. Сусак, Н.А. Стеф'юк "Українське народне вишивання":


   
 
 Посилання на цікаві статті і фотографії:
 
З колекції Роксоляни Шимчук:

 

11 коментарів:

  1. Очень вам благодарна за сайт!!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Феноменальна праця! дякую за так детально показані шви і знимки сорочок які використовують їх. Бажаю дальших успіхів.

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую! Надзвичайно ємкий і якісний матеріал. Зберегла в себе. Найкращі побажання.

    ВідповістиВидалити
  4. Дякую, що поділились досвідом! Краса неймовірна!

    ВідповістиВидалити
  5. Файно дякую. Дуже цінна інформація. Саме те, що шукалося.

    ВідповістиВидалити
  6. Дуже дякую, що поділилися цікавою технікою вишивки. Давно шукала якийсь цікавий шов для натхнення.

    ВідповістиВидалити
  7. все чудово, дякую Вам. лише фото дитини в дорослому вбранні, м'яко кажучи, здивувало... це, як на мене, виглядає вульгарно - малу дитину вбрали, як дівку на виданні. ще й гору намиста начепити не забули

    ВідповістиВидалити
  8. Дуже гарно,давно шукала цей шов.У моєї бабусі була така сорочка.

    ВідповістиВидалити
  9. Дякую.за.прекрасний.урок.і.вашу.натхненну.працю..над..ним.

    ВідповістиВидалити