03 липня 2013

Великі прорізані квадрати

Великі прорізані квадрати на полотні вирізують в середині декоративних бордюрів, які вишиті гладдю. Прорізані ділянки заповнюють вишивкою.
Стібки гладдю у бордюрах можуть бути різної довжини, утворюючи різноманітні візерунки. В таких вишитих прямокутниках і квадратах нитки групують і обрізають, як і при роботі з квадратними блоками. Великі прорізані квадрати завжди мають в середині число ниток полотна, кратне 4.

- квадрат з прямим краєм - виконують однакові стібки гладдю, обрізають перші і останні 4 нитки полотна з кожного боку квадрата. Обвивають або вишивають проріджені нитки.

Декоративні шви у вишивці ХАРДАНГЕР

Шов гладдю


Швом гладдю вишивають геометричні узори. Нитки використовують такі ж, як і для вишивання квадратних блоків. Ось найбільш поширені мотиви:
 
- восьмикінечна зірка: спочатку визначають центр зірки і позначають умовно його на полотні. Починають вишивати з середини, відступивши від центру 2 нитки по діагоналі. Всі кінчики ниток ховають з вивороту під стібками.
 

 

01 липня 2013

Закладки

Вишивати різноманітні закладки мене надихнула Галина Білоусова. Тепер зайві маленькі клаптики полотна я не викидаю, як колись, а вишиваю на них закладки.