29 червня 2013

28 червня 2013

23 червня 2013

Дитяча вишиваночка

Нарешті завершила вишиванку для свого синочка Назарчика. Вишивала довго з перервами і роздумами і тепер сорочечка готова. Ось трошки сонячних фотографій:

 
Перед сорочечки:

 
А тут комір та низ рукава:
 

11 червня 2013

Кручені шви

    Спочатку напишу малесеньку передмову. Навчитись вишивати із книжок, на перший погляд, дуже просто. Але чим більше книжок читаєш, тим важчий процес навчання. Наприклад, один  і той же шов можна виконувати різними методами. Та важкість не в тому. А в тому, що в книжках, як виявилось, є механічні помилки. Якщо не в тексті, то в графічних зображеннях техніки виконання. Тільки тепер я почала розуміти, чому дехто каже, що по книжці важко навчитись вишивати :-). На щастя, ці помилки є не частими, і на нашому шляху немає нездоланних перешкод. Якщо я щось намудрувала, то прошу мене виправляти.
   Отже, гайда вперед!

  1. Кручений шов "позад голки"




Назви:
Кручений шов "позаголковий", кручений шов "позаігловий".
  
         Техніки виконання і кольорова гамма:
        На Гуцульщині цей шов виконують двома техніками. Спочатку однією технікою посередині  вишивають центр (це хрестик, або  ж кучерявий шов). А вже потім другою  технікою (це "позаголковий шов") навколо обводять центральну частину, відраховуючи відповідно нитки полотна. Стібки настеляють круговим способом (по колу) за годинниковою стрілкою або ж проти годинникової стрілки.
          Вишивають одним кольором (червоним або чорним) чи двома (синій з бордовим або червоний з зеленим).
          Кружечки розміщують в шаховому порядку (загальний вигляд - скісні двоколірні смужки), або ж прямою лінією, по діагоналі, трикутниками, ромбами тощо, вибудовуючи при цьому найрізноманітніші візерунки.
 
Поширення:
Шов характерний для "писаних" сорочок села Вербівець Косівського району Івано-Франківської області, рукави яких густо зашиті від уставки аж до манжета.
Також шов побутує в околиці міст Заліщики та Чортків, де у центрі кружельця вишивають півхрестик. Тут його поєднують зі швами "півхрестик", "плетінка", "цирка", "гладь".
 

          Від себе додам: хоча шов і носить назву "кручений шов "позад голки", але з фотографій буде видно, що хрестик обшивають не швом "позад голки", а "стебловим швом", і чому він в цьому випадку називається "позад голки" - це для мене загадка.... Хіба що з вивороту виходить шов "позадголку" :-)